תוקפנות בין כלבים

כלבים תוקפניים בתהליך אילוף כלבים

במאמר זה אנסה לענות על השאלה מדוע כלבים תוקפנים אחד כלפי השני.

ברוב המקרים הכלבים יעדיפו להימנע מעימות פיזי או מתוקפנות לכלב אחר. הכלב יעדיף להשתמש בשפת גוף כדי לתקשר עם הכלב השני ועל ידי כך למנוע עימות. אך ישנם מקרים שבהם הכלבים יראו תוקפנות לכלב אחר מסיבה כזאת או אחרת – מה יכולות להיות הסיבות והגורמים לתוקפנות בין כלבים?

הנה כמה סיבות:

  • גנטיקה:

הגנטיקה של הכלב היא רכיב מכריע בהתנהגות שהכלב יציג כלפי כלבים אחרים. ישנם גזעים ספציפים שבמשך דורות פותחו באמצעות הרבעה סלקטיבית למלחמות כלבים (ולצערי הרב, גם היום אנחנו נתקלים בתופעה הזו).

גזע כלב אשר פותח במשך דורות למלחמות כלבים יכול להראות תוקפנות חזקה מאוד כלפי כלבים אחרים.

  •  סוציאליזציה (שפה כלבית)

כמו שציינתי בשורות הראשונות של המאמר, רוב הכלבים יעדיפו להשתמש בשפת גוף בכדי לקיים אינטראקציה עם הכלב השני או בכדי להימנע מהמפגש עם הכלב השני. אך במקרים מסוימים כלבים לא יודעים שפה כלבית.

מה יכול להשפיע על השפה הכלבית והתקשורת הכלבית? לרוב מדובר בשתי סיבות: האחת, חוסר חשיפה של הכלב לגירויים שונים, והסיבה השנייה –  ניתוק מוקדם מידי מהשגר או מהאמא שבעזרתם הוא לומד שפה כלבית נכונה עוד בהיותו גור.

במידה והכלב לא יודע שפה כלבית, אין לו את היכולת לתקשר עם כלבים אחרים, ולכן הוא עלול לפתח תוקפנות כלפי כלבים אחרים.

  • המראה החיצוני של הכלב

זה אולי ישמע מפתיע, אבל למראה החיצוני של הכלב השפעה גדולה על היכולת שלא לתקשר עם כלבים אחרים.  גזעי כלבים שבגלל המראה החיצוני שלהם אינם יכולים לתקשר עם כלבים אחרים וכלבים אחרים לא יכולים להבין את שפת גוף של הכלב, דוגמה טובה לכך היא גזע השארפיי – עודפי העור הרבים בפניו מקשים עליו להזיז את האוזניים או להשתמש בתווי הפנים בכדי לתקשר עם כלבים אחרים.

  •  יצר המין של הכלב

תוקפנות בין כלבים שנגרמת בגלל יצר המין לרוב תתרחש בין שני זכרים שאינם מסורסים. הכלבים יראו תוקפנות אחד כלפי השני והם אף יכולים להגיע לעימות פיזי בכדי לזכות בנקבה מיוחמת שנמצאת באזור.

לרוב, תוקפנות טריטוריאלית בין כלבים מתרחשת כאשר הכלב נחוש לשמור על הטריטוריה שלו )לדוגמה הבית ( מפני פולשים או חיות אחרות, אך ישנם גם כלבים שמנכסים לעצמם טריטוריה שאינה שלהם) לדוגמא הרחוב או גינת כלבים). כלבים אלו יכולים לריב עם כלבים אחרים בשל הצורך שלהם לשמור על הטריטוריה.

הכלבים מטבעם הם חיות טרף אשר חייבים לשמור על המשאבים שהם צדו  או מצאו, ולכן הכלב יכול להראות תוקפנות לכלב אחר כאשר הכלב השני מנסה להתקרב או לקחת ממנו את אותם המשאבים.

הכלבים הם חיות להקה או משפחה. כתוצאה מזה יכול הכלב להתחיל לשמור על הבעלים מפני מה שנראה לכלב כמו איומים, למשל, מפני אנשים או כלבים אחרים.

  • ביטחון עצמי

לביטחון עצמי ישנם שני צדדים: ביטחון עצמי מופרז וביטחון עצמי נמוך. לרוב כלבים עם בטחון עצמי גבוה לא יתעמתו עם כלב אחר אלא רק במידה והכלב השני מנסה להשתלט על אחד מהמשאבים לדוגמה טריטוריה, אוכל, צעצועים וכו. לעומת זאת, כלבים בעלי ביטחון עצמי נמוך יכולים להראות סימני תוקפנות לכלבים אחרים בכדי להרחיק אותם.

  • ניסיון העבר

כלב שבעבר נתקף או חווה טראומה מכלבים אחרים יכול להראות התנהגות תוקפנית לכלבים אחרים בכדי להרחיק אותם ממנו, ועל ידי כך למנוע חוויה חוזרת.

בכדי לטפל בתוקפנות של כלב לכלבים אחרים עלינו קודם כל לבצע אבחון מדויק למקור הבעיה. טיפול בתוקפנות שיבוצע רק כלפי הסימפטומים, מבלי שבוצע אבחון בו איתרנו את מקור התוקפנות, עשוי להיות בלתי יעיל.

עוד בנושא:
Scroll to Top